Snart är det dags!

Verkligheten börjar krypa in på oss och det är svårt att undgå att inse att det snart är tid att ge sig av till Ecuador! Resan går av stapeln den 9 maj och dagarna känns knappa. Det är svårt att hinna med allt som ska göras och förberedas. En sista långledighet nalkas också, om bara ett par dagar och förhoppningsvis kan man använda någon av dessa dagar för att hinna klart...

Vi får glädja oss åt att vi faktiskt ska få komma iväg! Att vi har lyckats organisera oss tillräckligt för att ha bokat och köpt biljetter, ordnat boende, språkskola, lyckats vaccinera oss, ordnat fram våra pass och kopierat dem, levt ihop och mått bra, betalat våra räkningar, -att alla haft råd, och allt annat också! Och vara tacksamma för allt stöd vi har fått, vår undervisning, och allt vad vi själva har lagt manken till och sammarbetat -för det har vi verkligen gjort!

Nu är det dags att börja tänka på vår fantastiska resa och i och med den; vår andra period av kursen! Precis som den första känns den lite diffus... Vi har inte ens pratat om praktikplatser i Ecuador! Men ovissheten känns inte lika skrämmande (i alla fall inte för mig) den här gången, vi har klarat av hela första perioden snart, och det har gått underbart bra! Kursens framtid känns ljus. Vi klarar allt tillsammans och det ska bli en fröjd att gå in i nästa skede med mina kamrater!

Camila

HIV och AIDS med Martha

Som ung svensk är det i många fall lätt att avfärda HIV och AIDS som något avlägset och irrelevant för oss. Det är något exotiskt som finns i fjärran länder, som homosexuella och promiskiösa får. Men sanningen är att -det är väldigt relevant! Spridningen av sexuellt överförbara sjukdommar ökar och bara i år har det redan anmälts 11136* fall av Klamydia i Sverige. Faktum är att svenskarna inte skyddar sig tillräckligt annars hade inte statistiken sett ut som den gör. Det krävs en öppen dialog för att folk ska förstå och kunna skydda sig.

I Sverige beräknas det att det i dag lever omkring 4500 personer med HIV. Sedan 2002 har antalet anmälningar av HIV stadigt ökat, speciellt under de senaste två åren. 2007 anmäldes flest fall sedan 1986 då det blev möjligt att diagnostisera HIV, vilket innebär ungefär dubbelt så många fall som det genomsnittliga under den senaste femårsperioden och en ökning på 70% sedan 2006.*

Om HIV, AIDS och allt där emellan skulle vår gäst Martha från Namibia prata om vecka 15 under en två och en halv dagar lång workshop med oss på skolan.

Dag ett började med en genomgång av vad workshopen skulle handla om. Efter det skapade gruppen gemensamt (med lite hjälp från Martha) förhållningsregler för de kommande dagarna. Framför allt handlade det om att visa varandra respekt, förståelse och så självklart mycket värme och kärlek. Efter att reglerna var fastställda var det dags att sätta igång. Martha gav oss en basal genomgång av vad HIV och ADIS är, hur det sprids och de olika stadierna av infektion.

Defenition

HIV står för Human Immunodeficency Virus/ Humant Immunbrist Virus.
  • Human -det smittar bara mellan människor
  • Immunodeficiancy - det bryter ner immunförsvaret
  • Virus - en microorganism som skadar och finns kvar i kroppen resten av livet
AIDS står för Aquired Immunodeficiancy Syndrome
  • Aquired - det är något man får från någon annan. (Ej ärftligt)
  • Immunodeficiancy - bryter ner immunförsvaret
  • Syndrome - syndrom; konsekvensen av flera sjukdommar
HIV är alltså ett virus som bryter ner immunsystemet vilket leder till en samling sjukdommar som i sin tur tillsammans (viruset och sjukdommarna) kallas för AIDS.

Spridning

Viruset sprids genom kroppsvätskor. Olika kroppsvättskor innehåller olika mycket HIV. Saliv innehåller till exempel mycket lite mängd HIV och kan alltså inte smitta. Urin, svett, tårar, avföring och snor har också liten mängd HIV och kan inte heller smitta. Däremot innehåller blod, sädesvätska, vaginal vättska och (bröstmjölk-medel) höga mängder HIV och är därmed smittsamma.

Men för att smittas med HIV krävs det inte bara att man kommer i kontakt med någon av de vätskor med hög kvantitet HIV. För att viruset ska kunna överleva och göra dig sjuk krävs att den får en ingång till ditt blodsystem, ingången kan dock vara väldigt liten, ett knappt synligt sår är allt som behövs.

En person som redan har HIV är inte immun mot HIV. Personen kan till exempel genom oskyddat sex med en annan HIV-possitiv person bli smittad på nytt med ett annat virus och bli ännu sjukare.

Viruset i kroppen

När viruset väl tagit sig in i blodomloppet gömmer det sig i kroppen och samlar kraft. Den infiltrerar de vita blodkropparna och kan på så vis reproducera sig själv. Oftast kan det ta tid för viruset att visa sig och ett test kan visa negativt i 2-3 månader trots att viruset finns i kroppen.


Dag två började med repetition av dag ett för att se om något från gårdagen satt sig i huvudet. Det blev en trög början men till slut hade vi gått igenom alla moment. Sedan fördjupade vi oss i mer i den föregående dagens ämnen, tittade på film och disskuterade. Vi kom också in på samhälle; vilka normer som råder, hur det påverkar oss och vilka förväntningar som sätts på oss som kvinnor, män, hetro, homo och så vidare.


Den tredje och sista dagen började också med en repetition som också den gick lite trögt till en början... Fokus för dagen blev visualisering, stigmatisering och diskriminering. Diskussioner varvades med övningar och reflexion från egna erfarenheter och det hela avslutades med en runda och ett hoppfullt brev till oss själva och allara sist en utvärdering av workshoppen.

Det blev tre lärorika dagar!


* http://www.smittskyddsinstitutet.se

Omstrukturerade Ansvarsgrupper

I början av kursen delade vi alltså in oss i ansvarsgrupper (se Kollektivet), eftersom ingen kan förutse hur något blir och flera var osäkra på vilken grupp de ville tillhöra togs beslutet att det vecka 10 skulle göras en utvärdering och att eventuella byten skulle kunna göras då.

Vecka 10 visade att det var några som var lite missnöjda med sina beslut och det slutade med att alla sex grupperna omformaterades, en del helt och hållet, en del bara med ett par byten.

En av grupperna som formades om helt var Dokumentation som bl.a. har hand om den här bloggen, efter omformningen blev det snart påsklov och det blev väldigt lite tid över för att strukturera upp den för övrigt väldigt nya bloggen.

Men nu verkar det som att alla som fick nya uppgifter har vant in sig till de nya grupperna och äntligen rullar allt på som vanligt.

Jag hoppas att på att kunna hålla bloggen uppdaterad, fräsh och fin, men framför allt hoppas jag att Ni uppskattar den!

Camila



Kollektivet

Till skillnad från de flesta andra folkhögskolor har Färnebo folkhögskola i Österfärnebo inte någon vanlig studentkorredor, utan som deltagare på kurserna här förväntas man bo i kollektiv.

Att bo i kollektiv i det här fallet innebär att man delar boende; sovrum, dusch, toa, matlagning, inköp, ekonomi, städ, disk, fritid och studier med 21 andra personer.

För att kollektivet, studierna och resan ska kunna fungera, har man delat upp deltagarna i kursen i sex olika ansvarsgrupper.

  • Inköp- består av fyra personer som har hand om alla inköp som görs till kollektivet och en del studiematerial och ser till att det alltid finns mat till exempel
  • Ekonomi- består också av fyra personer varav en är kursledare. De har hand om att göra en budget och se till att den hålls, de betalar också räkningarna och ser till att kursdeltagarna får tillbaka pengar för sina utlägg.
  • Studieplanering- består av fem personer varav fyra är kursdeltagare och en är lärare på skolan. Deras uppgifetr består av att planera schemat för de kommande veckorna och bl.a. försöka få in en, ibland två AG-(ansvarsgrupp)pass i veckan.
  • Hus- består av tre personer och har den viktiga uppgiften att hålla ordning på kollektivet. De gör upp scheman för de olika områderna som till exempel matlagning, städ, brödbakning, vedhuggning, komposttömmning och så vidare.
  • Reseplanering- består av tre deltagare och en handledare och har till uppgift att planera resan till och i Ecuador. De bokar flyg, skola, hem och håller kursen uppdaterad om vilka krav som ställs inför resan.
  • Dokumentation- består av endast två personer som har till uppgift att documentera vad vi gör i kursen, skriva ett veckoblad till kursdeltagarna och planera fysiska aktiviteter när det finns tid för det på schemat.

Att ovannämnda grupperna har ansvar för de olika uppgifterna betyder dock inte att de har mandat att besluta över resten av kursdeltagarnas huvuden. I skolans demokratiska anda tar man alla beslut gemensamt genom röstning på kursens möten. Det kan låta som en omöjlig uppgift men genom bra sammarbete, gruppdynamik och uppdelning av uppgifter har vi kunnat lösa alla problem hittills.

Camila

Vad är Färnebo Folkhögskola?

 

Färnebo Folkhögskola ligger i det lilla samhället Österfärnebo, precis vid gränsen till Norrland och cirka tio mil från Sveriges huvudstad Stockholm. Här har Färnebo Folkhögskola funnits i trettio år och med en filial i Göteborg har skolan de globala frågorna som ledstjärna. Demokrati, jämlikhet, fred och miljö är ämnen som skolan uppmuntrar till samtal om.

 

Ända sedan starten för trettio år sedan har resandet och utbytet satts i centrum på Färnebo Folkhögskola. De resande kurserna har främst gått till Afrika och Latinamerika.


I Ecuadorkursen 2008 är temat Makt, Möten och Praktiskt förändringsarbete. Kursen är indelad i tre olika perioder; först en föreberedande del där studier och förberedelser inför de kommande perioderna genomförs. Därefter bär det av till Ecuador för tio veckors vistelse med fokus på ett utåtriktat informationsarbete. Den avslutande delen består av fördjupande studier och utbyte med Ecuador. Då väntas även medlemmar av den ecuadorianska rörelsen FENOCIN till Sverige för att leva och verka tillsammans med kursdeltagarna. På så vis tror vi att man skapar ett så jämlikt utbyte som möjligt.

 

Färnebo Folkhögskola har en egen filosofi gällande pedagogik. I en kreativ miljö där alla synliggörs är det deltagandet som betonas och varje kurs skapas genom samarbete kursdeltagarna emellan. Kursdeltagarna lever och bor tillsammans i ett kollektiv och kommer fram till kursen upplägg utifrån gruppens viljor, förutsättningar och kunskaper.

 

Ecuadorkursen 2008 består av 21 personer, varav två är handledare. Kursdeltagarna har skilda bakgrunder och kommer från de flesta håll i Sverige. Vi är i åldrarna 19 -29 år och i denna kurs är det en majoritet kvinnliga deltagare.

 

Österfärnebo, den 26 mars 2008.

Av Daniel, redigerad och publicerad av Camila 23 april 2008.


Globaliseringstema


Efter helgen inledde Carro veckan med ett gruppass som innehöll teori och grupps utveckling. Veckan startade tyvärr ganska tråkigt med att Linus bestämde sig för att sluta kursen, vilken för oss alla kändes jobbigt och konstigt i och med att vi förlorade en kär gruppmedlem. Följande dag hade vi ett pass om makt, efter lunchen gick vi till våra spanskagrupper där vi alla jobbar på olika sätt beroende på nivå. Under kvällen fick alla chansen att smaka Fias päronsplit under hennes och Daniels personliga presentationer. Vi lyssnade med förväntan, skratt och gråt på deras presentationer, likt alla andras. Under stormötet diskuterade vi förslaget om att ta bort speglarna på alla offentliga platser under två veckor. Stormötets "tema" var 90-tal, vilket resulterade i att alla var mycket snygga. Dagen fortsatte som vanligt tills at alla gick och la sig för att sova.

Dagen därpå började mycket tidigare än vanligt för de som bor i herrgården. De vaknade nämligen vid femtiden av att några sjöng. Det visade sig att Namibia-kursen, som nyss hade anlänt hem från Namibia hade spelat in sig själva när de sjunger, satt låten på repeat och lämnat stereon i herrgården. Men de lämnade också en låda hjärtformade kakor och en inbjudan till fika hos dem på självaste Alla hjärtans dag. Frukosten den dagen bestod av hjärtformade scones och rosa apelsinjuice. Dessutom hade "kärlek och respektgruppen" dekorerat runt om i husen för att sprida värme och kärlek. Men under morgonmötet fick vi ännu ett tråkigt besked då Mårten berättade att han skulle sluta på kursen. Med en dyster underton under alla hjärtans dag försökte vi glädjas åt Mårtens beslut och av Namibiakursens fika. Gruppaktiviteten under lördagen höll Ylva och Isabell i, det var ett dramapass, vilket var extremt roligt. Dessutom bytte Ylva och Isabell dialekter under passet, skånska och stockholmska, vilket var hysteriskt roligt. Senare på kvällen bjöd vi in praktiskantkursen på middag med italienskt tema och tävlingar.  


De två första veckorna på Herrgården.


  

Alla anlände sakta men säkert helgen innan kursen startade, den siste att anlända var Svante som kom under förmiddagen den första skoldagen, den 28 januari. Under förmiddagen lärde vi känna varandra och invigde Ecuadorkursen 2008 med pompa och med ståt. Handledaren Ida klippte bandet, vilket fortsatte med läsk och kakor. Sedan målade vi våra förväntningar och farhågor med kursen.

Dagen därpå hade vi vårat första morgonmöte, vilket är ett halvtimmespass där man har möjlighet att ta upp frågor, förslag och tankar. Därefter inleddes det förväntansfulla passet Ansvarsgrupper (AG), där vi diskuterade och beslutade om vilka AG vi skulle ha, vilket senare ledde till indelningen av AG. Den senare delen gick snabbt och lätt, det verkade som alla fick den grupp de ville ha. Dagen avslutades med Linus och Carros personliga presentationer, vilket utspelade sig i Carros lilla torp. Vi lyssnade alla på deras spännande berättelser och vandrade sedan hem i mörkret.


Onsdagen inleddes med vårat första ihopkrympta stormöte, där vi skulle besluta om vår generella beslutsform. Det fanns olika förslag men beslutet landade i 2/3 majoritetsbeslut. Under torsdagen fick vi bättre grepp om lärarens och handledarens roller, likaså skolans styrdokument. Vi hade också vårt första storstäd, vilket gick bra. Men kvällen var ändå bäst, vilket inleddes med pulka åkning, snörugby och sedan filmkväll.

Under lördagen fick vi en sovmorgon och sedan hoppade vi på bussen som tog oss till Gysinge, där var vi på Naturum och tittade runt i bruksorten. Med för det mesta glatt humör vandrade vi längst med Gästriksleden hemåt. Andra veckan började en normdiskussion om reglementet, alkoholpolicyn, mat och kärlek och respekt. Inköpsgruppen gör här sin första stora beställning. Ansvargrupperna började få lite struktur och under vårt första stora stormöte pratade vi bland annat om hur mat och mötesgrupperna, om kött ska ingå i vår gemensamma budget och vilka frågor vi vill ställa till Marcus Malm.

Mötesgruppen som bestod av Ida, Mika, Ninni och Ylva överraskade oss med sina fina dräkter, vilka de hade ordnat efter lantistemat. Under torsdagen blev vi indelade i tre spanska grupper, beroende vilken nivå man låg på. De flesta verkade ivriga med att sätta igång att lära sig. Under eftermiddagen sattes det in en välbehövlig "Kött/inte kött" diskussion, där mötesgruppen skapade ett forum där man fick utrycka sina åsikter och därmed skapa sig en större förståelse för andras åsikter. Veckan avslutades med ett pass som Marcus Malm från UBV höll i, vi försökte lyssna aktivt, men de två veckorna hade satt sina spår och de flesta var helt slut. Efter passet försvann några till Stockholm, Avesta och andra ställen medan ett tiotal stannade kvar på landsbygden.


RSS 2.0