Kollektivet

Till skillnad från de flesta andra folkhögskolor har Färnebo folkhögskola i Österfärnebo inte någon vanlig studentkorredor, utan som deltagare på kurserna här förväntas man bo i kollektiv.

Att bo i kollektiv i det här fallet innebär att man delar boende; sovrum, dusch, toa, matlagning, inköp, ekonomi, städ, disk, fritid och studier med 21 andra personer.

För att kollektivet, studierna och resan ska kunna fungera, har man delat upp deltagarna i kursen i sex olika ansvarsgrupper.

  • Inköp- består av fyra personer som har hand om alla inköp som görs till kollektivet och en del studiematerial och ser till att det alltid finns mat till exempel
  • Ekonomi- består också av fyra personer varav en är kursledare. De har hand om att göra en budget och se till att den hålls, de betalar också räkningarna och ser till att kursdeltagarna får tillbaka pengar för sina utlägg.
  • Studieplanering- består av fem personer varav fyra är kursdeltagare och en är lärare på skolan. Deras uppgifetr består av att planera schemat för de kommande veckorna och bl.a. försöka få in en, ibland två AG-(ansvarsgrupp)pass i veckan.
  • Hus- består av tre personer och har den viktiga uppgiften att hålla ordning på kollektivet. De gör upp scheman för de olika områderna som till exempel matlagning, städ, brödbakning, vedhuggning, komposttömmning och så vidare.
  • Reseplanering- består av tre deltagare och en handledare och har till uppgift att planera resan till och i Ecuador. De bokar flyg, skola, hem och håller kursen uppdaterad om vilka krav som ställs inför resan.
  • Dokumentation- består av endast två personer som har till uppgift att documentera vad vi gör i kursen, skriva ett veckoblad till kursdeltagarna och planera fysiska aktiviteter när det finns tid för det på schemat.

Att ovannämnda grupperna har ansvar för de olika uppgifterna betyder dock inte att de har mandat att besluta över resten av kursdeltagarnas huvuden. I skolans demokratiska anda tar man alla beslut gemensamt genom röstning på kursens möten. Det kan låta som en omöjlig uppgift men genom bra sammarbete, gruppdynamik och uppdelning av uppgifter har vi kunnat lösa alla problem hittills.

Camila

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0