HIV och AIDS med Martha

Som ung svensk är det i många fall lätt att avfärda HIV och AIDS som något avlägset och irrelevant för oss. Det är något exotiskt som finns i fjärran länder, som homosexuella och promiskiösa får. Men sanningen är att -det är väldigt relevant! Spridningen av sexuellt överförbara sjukdommar ökar och bara i år har det redan anmälts 11136* fall av Klamydia i Sverige. Faktum är att svenskarna inte skyddar sig tillräckligt annars hade inte statistiken sett ut som den gör. Det krävs en öppen dialog för att folk ska förstå och kunna skydda sig.

I Sverige beräknas det att det i dag lever omkring 4500 personer med HIV. Sedan 2002 har antalet anmälningar av HIV stadigt ökat, speciellt under de senaste två åren. 2007 anmäldes flest fall sedan 1986 då det blev möjligt att diagnostisera HIV, vilket innebär ungefär dubbelt så många fall som det genomsnittliga under den senaste femårsperioden och en ökning på 70% sedan 2006.*

Om HIV, AIDS och allt där emellan skulle vår gäst Martha från Namibia prata om vecka 15 under en två och en halv dagar lång workshop med oss på skolan.

Dag ett började med en genomgång av vad workshopen skulle handla om. Efter det skapade gruppen gemensamt (med lite hjälp från Martha) förhållningsregler för de kommande dagarna. Framför allt handlade det om att visa varandra respekt, förståelse och så självklart mycket värme och kärlek. Efter att reglerna var fastställda var det dags att sätta igång. Martha gav oss en basal genomgång av vad HIV och ADIS är, hur det sprids och de olika stadierna av infektion.

Defenition

HIV står för Human Immunodeficency Virus/ Humant Immunbrist Virus.
  • Human -det smittar bara mellan människor
  • Immunodeficiancy - det bryter ner immunförsvaret
  • Virus - en microorganism som skadar och finns kvar i kroppen resten av livet
AIDS står för Aquired Immunodeficiancy Syndrome
  • Aquired - det är något man får från någon annan. (Ej ärftligt)
  • Immunodeficiancy - bryter ner immunförsvaret
  • Syndrome - syndrom; konsekvensen av flera sjukdommar
HIV är alltså ett virus som bryter ner immunsystemet vilket leder till en samling sjukdommar som i sin tur tillsammans (viruset och sjukdommarna) kallas för AIDS.

Spridning

Viruset sprids genom kroppsvätskor. Olika kroppsvättskor innehåller olika mycket HIV. Saliv innehåller till exempel mycket lite mängd HIV och kan alltså inte smitta. Urin, svett, tårar, avföring och snor har också liten mängd HIV och kan inte heller smitta. Däremot innehåller blod, sädesvätska, vaginal vättska och (bröstmjölk-medel) höga mängder HIV och är därmed smittsamma.

Men för att smittas med HIV krävs det inte bara att man kommer i kontakt med någon av de vätskor med hög kvantitet HIV. För att viruset ska kunna överleva och göra dig sjuk krävs att den får en ingång till ditt blodsystem, ingången kan dock vara väldigt liten, ett knappt synligt sår är allt som behövs.

En person som redan har HIV är inte immun mot HIV. Personen kan till exempel genom oskyddat sex med en annan HIV-possitiv person bli smittad på nytt med ett annat virus och bli ännu sjukare.

Viruset i kroppen

När viruset väl tagit sig in i blodomloppet gömmer det sig i kroppen och samlar kraft. Den infiltrerar de vita blodkropparna och kan på så vis reproducera sig själv. Oftast kan det ta tid för viruset att visa sig och ett test kan visa negativt i 2-3 månader trots att viruset finns i kroppen.


Dag två började med repetition av dag ett för att se om något från gårdagen satt sig i huvudet. Det blev en trög början men till slut hade vi gått igenom alla moment. Sedan fördjupade vi oss i mer i den föregående dagens ämnen, tittade på film och disskuterade. Vi kom också in på samhälle; vilka normer som råder, hur det påverkar oss och vilka förväntningar som sätts på oss som kvinnor, män, hetro, homo och så vidare.


Den tredje och sista dagen började också med en repetition som också den gick lite trögt till en början... Fokus för dagen blev visualisering, stigmatisering och diskriminering. Diskussioner varvades med övningar och reflexion från egna erfarenheter och det hela avslutades med en runda och ett hoppfullt brev till oss själva och allara sist en utvärdering av workshoppen.

Det blev tre lärorika dagar!


* http://www.smittskyddsinstitutet.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0